Un supervulcan ameninţă să distrugă toate formele de viaţă din Europa. În urmă cu peste 2000 de ani, Vezuviul a acoperit cu lavă şi cenuşă oraşul Pompei.
Deşi a provocat daune imense, Vezuviul este doar un mic "spin" pe spatele supervulcanului Campi Flegrei. Localizat în apropierea oraşului Napoli, acesta este un vulcan activ aflat în cea mai mare parte sub apă, informează Daily Mail în ediţia online.
Totul a început cu aproape 1000 de cutremure mici care au avut loc în zona oraşului Napoli. Seismele nu au provocat pagube majore, însă au dărâmat aparate de aer condiţionat de pe clădiri sau au desprins ornamente de pe ziduri. Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a descoperit că seismele nu erau provocate de muntele Vezuviu, aflat în apropierea oraşului, ci de unul dintre cei mai mari şi mai periculoşi vulcani din lume: gigantul Campi Flegrei.
Campi Flegrei este un supervulcan. Deşi nu există un vârf vizibil, în spatele peisajului liniştit doarme un vulcan extraordinar de puternic.
O nouă erupţie are mari şanse să dea naştere unui nou con asemănător Vezuviului, în cel mai rău caz Campi Flegrei ar putea şterge o mare parte din formele de viaţă aflate pe continentul european.
Încercarea cercetătorilor de afla mai multe informaţii , stopată de primarul din Napoli
O echipă internaţională vrea să foreze în zonă pentru a încerca să afle mai multe despre evoluţia vulcanului.
"Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Şi daca asa stau lucrurile, atunci ne putem aştepta la încă 60 de ani de nelinişte, posibile cutremure şi eruptii vulcanice. În aceste condiţii trebuie să aflăm cât mai multe detalii despre acest vulcan", a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei.
Cercetările echipei ar putea fi cruciale pentru populaţia din Napoli, dar şi pentru restul Europei. Totodată, munca acesteia ar putea fi importantă pentru evitarea unui nou dezastru, precum cel din Pompei. Însă proiectul tocmai a fost oprit de primarul din Napoli. Săpăturile erau programate să înceapă în ianuarie, dar au fost oprite după ce un cercetător local a avertizat că acestea ar putea declanşa o explozie care ar putea distruge oraşul.
Proiectul de forare în zona vulcanului Campi Flegrei a apărut în discuţie în septembrie 2010, informează The Telegraph, în ediţia online.
În primă fază, proiectul presupunea forarea unei gropi cu o adâncime de 500 de metri. Ulterior, în primăvară, se avansa la 4.000 de metri adâncime. Cercetătorii urmau să folosească senzori pentru a măsura activitatea seismică şi temperatura rocii la diferite adâncimi, stabilind astfel cât de instabilă este zona.
"Acest tip de vulcan poate genera erupţii catastrofale, cu consecinţe globale, însă se ştiu puţine despre ei", a declarat Giuseppe De Natale, coordonatorul proiectului.
Benedetto de Vivo, profesor al Universităţii din Napoli, a spus că un proiect asemănător care avea loc în Islanda a trebuit să fie oprit, după ce s-a descoperit magmă la o adâncime mult mai mică decât se estima.
Scenariul de coşmar
Sute de miliarde de metri cubi de rocă vulcanică sunt aruncaţi în aer. O explozie de 200 de ori mai mare decât cea a vulcanului Eyjafjallajökull. Vulcanul islandez a provocat haos în Europa anul trecut, ţinduind sute de avioane la sol şi acumulând la nivel mondial pierderi de 3 miliarde de euro.
Pe străzile din Napoli, se dezlănţuie haosul. Traficul este paralizat de numărul mare de maşini. Oamenii se uită neajutoraţi cum un nor imens de gaz fierbinte şi rocă vulcanică se deplasează cu viteza unui uragan, sufocând totul în cale. În această regiune locuită de milioane de oameni, viaţa ia sfârşit.
Vulcanul activ Campi Flegrei are 24 de fisuri vulcanice şi mai multe cratere. Centrul vulcanului este situat sub apele Golfului Napoli, lângă localitatea Pozzuoli.