Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sute de refugiați fug din SUA în Canada, de când Trump a devenit președinte
Florin Răchitan  - Duminica, 19 Februarie 2017

Imagini care ne sunt cunoscute din Europa ultimilor ani se repetă acum pe alt continent, la granița dintre Statele Unite ale Americii și Canada.

De când Donald Trump a devenit președinte și, mai cu seamă, de când a emis celebrul ordin prezidențial prin care interzice primirea refugiaților din șapte țări musulmane, a pornit un adevărat val de imigranți care traversează ilegal granița în Canada, în speranța obținerii statului de refugiat în țara vecină.

Cei mai mulți forțează granița între statul american New York și provincia canadiană Quebec, dar s-au înregistrat asemenea traversări ilegale și în alte provincii situate de-a lungul frontierei commune, precum Manitoba sau British Columbia.

Numai în cursul lunii ianuarie au fost semnalate 450 de astfel de traversări ilegale în Quebec, ceea ce e un fenomen neobișnuit în zona de graniță unde în trecut se înregistrau foarte rar asemenea incidente.

Un fotoreporter al agenției de presă Reuters a surprins vineri instantanee tulburătoare pe fâșia de frontieră dintre localitățile Champlain din statul New York și Hemmingford din provincia Quebec.

Imaginile arată un grup de opt persoane, între care mai mulți copii, care s-au declarat ca fiind originare din Sudan, una dintre țările trecute pe lista neagră a lui Trump, în timp ce se apropie cu taxi-urile de zona de graniță, iar un bărbat chiar este chestionat de un agent al poliției de frontieră americane.

În timp ce agentul este ocupat cu verificarea documentelor, toți membrii grupului traversează în fugă peste linia de demarcație dintre cele două țări, fiind așteptați în cealaltă parte și chiar ajutați de grănicerii canadieni.




Bărbatul chestionat reușește și el să sară peste dâmbul înzăpezit ce separă cele două țări, nu înainte de a-și arunca dincolo bagajele și chiar de a-și smulge pașaportul din mâinile agentului american.

Deloc supărat, agentul american îi înmânează colegului său canadian un cărucior cu rotile pentru persoane cu handicap, care în învălmășeala creată cu această ocazie a fost uitat pe teritoriul american.

Așa cum cere procedura, membrii grupului de refugiați sunt arestați imediat cum pun piciorul pe pamânt Canadian, însă, în mod vizibil, acest aspect nu-i deranjează deloc.

Dimpotrivă, zâmbesc și fac semnul Victoriei în mașinile care-i transportă spre cea mai apropiată secție a Poliției Canadiene, unde vor avea ocazia să solicite statutul de refugiat.

Conform tratatelor bilaterale dintre cele două țări, niciuna nu poate să primească imigranți ilegali proveniți din cealaltă țară. În mod normal, dacă aceștia se prezintă la punctelele oficiale de trecere a frontierei, sunt întorși din drum și predați autorităților din țara vecină. Excepție fac situațiile în care solicitanții de azil au rude care trăiesc deja în țara unde doresc să intre.  

Lacunele legislative permit, însă, autorităților canadiene să-i trateze ca refugiați pe cei care intră în țară evitând punctele de control, aceștia având posibilitatea să solicite azil, pe care în actuala situație politică au toate șansele să-l obțină, mai ales după mesajele încurajatoare transmise în acest sens de premierul liberal al Canadei, Justin Trudeau. 

Tags: refugiati  sua  canada  
2966 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina