Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Se schimbă sau nu se schimbă directorii de școli?
Florin Răchitan  - Miercuri, 26 Mai 2010

Viceprimarul Kereskenyi Gabor a declarat miercuri, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o împreună cu primarul Iuliu Ilyes, că are “informații certe” în legătură cu intenția conducerii Inspectoratului Școlar Județean de a schimba din funcție unii directori de școli, pe criterii politice.

 

În opinia edililor, situația este cu atât mai revoltătoare cu cât noua Lege a Educației se află deja în dezbatere la Parlament și, dacă va fi adoptată foarte posibil în următoarele săptămâni, va modifica substanțial criteriile și modalitățile de numire în funcție a noilor directori de școli.

 

Primarul și viceprimarul și-au exprimat temerea că cei de la Inspectoratul Școlar vor să profite „pe ultima sută de metri” de prevederile actualei Legi a Educației, care le dă dreptul să „scape” de directorii indezirabili fără să consulte consiliile profesorale, comitetele de părinți sau Consiliul Local, finanțatorul școlilor.

 

Ei au dat și câteva exemple concrete, afirmând că se pregătește înlocuirea directorilor Liceului de Artă „Aurel Popp”, Adrian Golban, al Liceului cu Program Sportiv, Dumitru Ionel Păcurariu, respectiv al Școlii Generale „Lucian Blaga”, Ioan Viman.

 

Viceprimarul Kereskenyi Gabor a făcut un apel către conducerea Inspectoratului Școlar Județean să renunțe la asemenea practice, cel puțin până la adoptarea noii Legi a Educației, care va conferi atribuții legale atât Consiliul Local, cât și profesorilor și părinților în numirea oficială în funcție a directorilor de școli.

 

Chestionată în legătură cu această situație, inspectorul școlar general Mariana Popa a declarat că nu se pune problema schimbărilor de directori pe criterii politice, „chiar dacă acum e la modă să fim acuzați de asemenea practici”, fiind cunoscută apartenența domniei sale la PD-L.

 

Șefa peste învățământul sătmărean a explicat că în cazul celor trei directori amintiți de viceprimarul Kereskenyi este vorba despre expirarea contractelor de management pe care le-au încheiat în urmă cu patru ani, dar există posibilitatea ca acestea să fie prelungite până la începutul noului an școlar.

„Nu avem deloc intenția să schimbăm acești directori, dimpotrivă, dorim să le prelungim contractele până la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea acelor posturi” – susține Mariana Popa.

1399 vizite
Distribuie pe