Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Planul lui Crin: moţiune de cenzură cu PSD şi UDMR şi Johannis premier
Gândul  - Luni, 5 Octombrie 2009

PNL şi UDMR vor depune, astăzi dimineaţă, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc II. Anunţul a fost făcut, ieri, de preşedintele liberal, Crin Antonescu, după o consultare cu liderii Uniunii maghiarilor.

Demersul PNL va avea, cel mai probabil, susţinerea PSD, preşedintele partidului, Mircea Geoană, precizând că social-democraţii vor sprijini o moţiune de cenzură pentru a îndepărta actualul Executiv, care, în formula "2 în 1" funcţionează "neconstituţional".

Între iniţiatorii documentului şi reprezentanţii social-democraţi urmau să aibă loc aseară discuţii pentru a vedea care va fi contribuţia PSD la moţiunea de cenzură.

Dacă numărul parlamentarilor PNL şi UDMR este suficient pentru a depune documentul împotriva Cabinetului Boc II, acesta este însă prea mic pentru a fi şi adoptat.

Conform legii, pentru a trece, moţiunea de cenzură are nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, adică de 236 de voturi. PNL şi UDMR adună doar 121 de voturi. Contribuţia PSD la moţiunea iniţiată de liberali ar însemna, în total, 283 de voturi, prin urmare, ar fi decisivă.

Unii pesedişti nu susţin însă varianta moţiunii de cenzură, cum este cazul lui Miron Mitrea, care, în şedinţa grupului senatorial, şi-a exprimat, alături de conservatorul Dan Voiculescu, rezerva faţă de decizia conducerii PSD. Argumentele invocate de Mitrea au fost, potrivit Mediafax, legate de faptul că, prin eventuala adoptare de către Parlament a unei moţiuni de cenzură, nu este exclusă propunerea unui nou Cabinet, ceea ce ar diminua mesajul de opoziţie al PSD.

Surse din opoziţie susţin că scopul depunerii moţiunii de cenzură este acela de a limita prerogativele Executivului, care ar rămâne fără dreptul de a emite ordonanţe şi de a iniţia proiecte de lege. Adoptarea moţiunii ar duce la demiterea Cabinetului Boc II, iar conform Legii privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în cazul încetării mandatului sau până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, pentru administrarea treburilor politice, fără a promova politici noi. Cu alte cuvinte, Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Crin: Guvern de tehnocraţi, premier independent

Crin Antonescu a declarat că PNL va propune pentru rezolvarea imediată a crizei politice un "Guvern de tehnocraţi condus de un independent, care ar putea gestiona problemele României cu adevărat până la alegerile prezidenţiale".

"Avem o propunere şi credem în ea", a spus Antonescu. Potrivit unor surse liberale, numele premierului la care se referă Antonescu este Klaus Johannis, primarul Sibiului.

Tags: motiune  cenzura  guvern  
1961 vizite
Distribuie pe