Locale Altele
Duminica, 16 Iunie 2024
Dum, 16 Iun 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Traian Băsescu şi PDL conduc în preferinţele alegătorilor
Evenimentul Zilei  - Luni, 10 Noiembrie 2008
Potrivit unui sondaj realizat de Insomar în perioada 30 octombrie-3 noiembrie, 57% dintre români sunt "destul de mulţumiţi" sau "foarte mulţumiţi"de activitatea lui Traian Băsescu în calitate de preşedinte al ţării. În plus, şeful statului beneficiază de cea mai mare încredere în rândul electoratului, 35% dintre respondenţi precizând că au "destul de multă" încredere în el. În ceea ce priveşte partidele politice, cei chestionaţi i-ar susţine în proporţie de 37% pe candidaţii PDL.
 
În topul încrederii în personalităţile politice urmează Theodor Stolojan, Mircea Geoană, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, George Becali şi Corneliu Vadim Tudor.

Alianţa PSD+PC ar primi voturile a 32% dintre alegători, în timp 17 procente ar alege candidaţii liberali. UDMR şi PRM se află la un singur procent distanţă în preferinţele electoratului, cu 6, respectiv 5 procente, în timp ce candidaţii PNG ar primi 3% din voturi.

Românii, nemulţumiţi de activitatea Guvernului şi a premierului

La întrebarea "Cât de mulţumit sunteţi de activitatea Guvernului?", 72% dintre respondenţi s-au declarat "foarte nemulţumiţi" sau "destul de nemulţumiţi".

Nici premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu beneficiază de un grad de popularitate mai mare. Astfel, 40% dintre cei chestionaţi au afirmat că sunt "destul de nemulţumiţi" de activitatea acestuia în calitate de prim-ministru şi 30% s-au declarat "foarte nemulţumiţi".

Potrivit datelor Insomar, 45% dintre români au afirmat că viaţa lor este la fel în prezent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 21% consideră că duc o viaţă mai bună, în timp ce 26% cred că trăiesc mai rău. Restul de patru procente au declarat că au o viaţă mult mai rea.
Salariile, prioritate pentru viitorea administraţie

Românii sunt pesimişti în privinţa evoluţiilor economice. Astfel, 51% dintre cei chestionaţi au indicat tendinţe de descreştere, în timp ce numai 15% au opinat că economia va creşte. 34 de procente dintre respondenţi consideră că situaţia economică va fi similară cu cea din prezent.

Respondenţii au indicat şi ce priorităţi ar trebui să aibă următoarea guvernare. Cei mai mulţi au amintit salariile (12%), creşterea nivelului de trai (11%) şi pensiile (10%). Acestea au fost urmate de sistemul sanitar, pensiile, corupţia şi învăţământul.

Sondajul a fost realizat în aproape o sută de localităţi din 40 de judeţe şi în Capitală. Au fost chestionate 1.201 persoane, sondajul fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de peste 18 ani.  Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute este de trei procente.

Tags: sondaj insomar  basescu  pdl  
1933 vizite
Distribuie pe