Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Şofer sătmărean de microbus pe traseele din Europa, în Der Spiegel
Gândul  - Vineri, 24 Iulie 2015

În ultimii 10 ani, românul „Viktor Talic” (aşa a cerut să fie numit în articol) a condus un microbuz prin Europa, transportând mărfuri şi persoane. Călătoriile sale, care uneori se întind pe 50 de ore aproape fără somn, suprind o parte din „sufletul Europei”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

Talic are 34 de ani, dar pare mai bătrân. Are braţe puternice, un comportament de gentleman şi ştie ce cred mulţi oameni atunci când aud de „România”.

Sunt ţări în Europa cu o reputaţie proastă, unele cu o reputaţie foarte proastă şi apoi este România, ţara în care şeful unei instituţii anti-corupţie a fost forţat să demisioneze în urma unor acuzaţii de corupţie şi în care premierul este suspectat de spălare de bani, scrie Der Spiegel, citat de Gândul.

Ţara mai este cunoscută pentru consumul foarte scăzut de pastă de dinţi şi pentru consumul ridicat de alcool pe cap de locuitor. Victor cunoaşte toate aceste lucruri, notează publicaţia.

În opinia jurnalistului german, Talic este un „erou al economiei de piaţă” şi, într-un fel „un erou pentru Europa”. Când a fost abordat de reporter, Talic se pregătea să plece spre Portugalia. Jurnalistul s-a îmbarcat în cursa de 4.000 de km alături de opt români şi a redat experienţele trăite.

Viktor nu este doar şofer, ci şi om care livrează colete, curier de bani şi contrabandist. În vanul Mercedes-Benz pe care îl conduce mai sunt şapte români, care merg la muncă în statul iberic. Unii dintre pasageri au plecat pentru prima dată la muncă în străinătate, dar alţii sunt deja „veterani”.

Unii merg doar pentru un sezon, iar alţii se întorc din România la locul de muncă din străinătate după o scurtă pauză acasă. Pentru aceştia din urmă, când se îndreaptă spre Portugalia nu pleacă de acasă, ci merg acasă. În vehicul sunt şi pachete trimise de rude celor din Portugalia. Acestea sunt livrate de Talic din uşă în uşă, indiferent de adresă. Mulţi români din Portugalia au o încredere atât de mare în Viktor încât trimit prin el în România la familie banii pe care îi câştigă într-o jumătate de an.

Printre bagaje se află şi 50 de sticle de apă minerală românească, pe care o comandă un român din Lisabona căruia nu îi place apa de acolo. Talic îl taxează pe acesta cu 2 euro/kilogram. „Este o apă destul de scumpă”, glumeşte şoferul.

Călătoria de peste 4.000 de km a lui Talic a început la Satu-Mare, oraşul lui natal. Are o rută eficientă pe care o foloseşte de 10 ani. Evită Italia, deşi drumul ar fi mai scurt, deoarece spune că acolo carabinierii obişnuiesc să confişte maşinile românilor pentru cele mai mici nereguli.

Destinaţia finală este mereu Portimao, unde mama lui Talic lucrează. Este aproape imposibil să mergi spre un punct mai vestic în Europa. Cursa durează de obicei 50 de ore. Talic face pauze de cinci minute pentru a realimenta, de 15 minute pentru ca oamenii să mănânce şi doarme doar trei ore pe zi. În restul timpului conduce fără oprire.

Mercedesul lui Viktor este un model vechi, care are 1,2 milioane de kilometri la bord. Scaunele sunt tari, lipsite de confort, iar mai tot timpul în vehicul rulează muzică disco-pop care îl ajută pe şofer să stea treaz.

Citiţi reportajul întreg pe gândul.info

6443 vizite
Distribuie pe