Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Gena p53 - cheia învingerii cancerului
StiintaAzi.ro  - Luni, 9 Februarie 2009
Descoperită în 1979, gena p53, este cheia luptei împotriva cancerului din două puncte de vedere aparent antagoniste.

Pe de o parte, în pacienţii în care gena este activă, celulele canceroase sunt suprimate şi pacienţii nu fac cancer sau trec peste el mai uşor. Pe de altă parte, dacă totuşi se face tratament prin chemioterapie asupra paicenţilor ce au totuşi cancer, această genă reduce efectul distrugător al chemioterapiei.

Cunoscută și sub denumirea de proteina 53, ea pare a oferi soluția învingerii cancerului. Conform oamenilor de știință japonezi și scoțieni, p53 obligă celulele bolnave să se autodistrugă sau le împiedică pe acestea să se multiplice.

Cercetătorii încearcă să descopere modul în care gena este controlată de celule, acestea schimbând-o între ele, gena devenind fie activă, fie inactivă. Însa în cazul cancerului, această genă pare să fie avariată sau inactivă, astfel lăsând cale liberă celulelor canceroase să se multiplice și să formeze tumori canceroase. 

Descoperirea modului cum funcționează gena p53 va avea importante implicații în dezvoltarea medicamentelor și căilor de diagnosticare a cancerului.
 
Articol scris de Alexandra Cădărean. Citiţi mai mult pe ŞtiinţaAzi.ro

Tags: gena  p53  cancer  
6065 vizite
Distribuie pe