Locale Altele
Sambata, 20 Iulie 2024
Sam, 20 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O nouă pastilă va prelungi milioane de vieţi cu doar un dolar pe lună
Cotidianul  - Vineri, 3 Octombrie 2008
Noua tabletă este de mulţi ani un vis al doctorilor. Medicamentele pe care le conţine, printre care şi aspirina, costă însă foarte puţin, ceea ce a întârziat orice iniţiativă de finanţare din partea industriei farmaceutice, scrie publicaţia “The Guardian”.

Acum, cu sprijinul asociaţiilor britanice Wellcome Trust şi British Heart Foundation, o echipă internaţională de cercetători se află la doar câţiva ani distanţă de împlinirea acestui vis. Ei au trecut cu bine peste dificultăţile combinării a patru medicamente într-o singură tabletă, aceasta fiind realizată apoi, sub numele de botez Red Heart, de marea companie farmaceutică indiană Dr. Reddy’s.

“Am petrecut câţiva ani încercând să convingem companiile să investească în acest proiect, dar nu am ajuns nicăieri.

Întregul lor model de business se bazează pe oamenii care plătesc câteva sute de lire sterline pe an pe cel mai nou medicament blockbuster. O pastilă ce îmbină medicamente bine consolidate înjumătăţeşte riscurile cardiovasculare şi poate fi disponibilă pentru 20 de lire sterline (n.r. - în jur de 25 de euro) pe an este văzută, astfel, drept o ameninţare”, explică Anthony Rodgers, de la Universitatea din Auckland, liderul proiectului medical.

Tableta combină aspirina, un medicament pentru scăderea colesterolului, un inhibitor pentru reducerea hipertensiunii şi tiazida (diuretic), care are deja o reputaţie bună în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. 700 de voluntari din şase ţări vor fi supuşi unei sesiuni de teste de 12 săptămâni, iar dacă totul va merge ca uns, alte 5.000-7.000 de persoane vor fi implicate în experiment la sfârşitul anului. Candidaţii tipici pentru noua tabletă sunt bărbaţii de 55 de ani şi femeile puţin mai în vârstă decât ei, care fumează. Şi asta pentru că fumatul, supraponderabilitatea şi lipsa de activitate sunt cei mai frecvenţi generatori ai bolilor cardiovasculare.

În momentul de faţă, medicii prescriu un cocktail de medicamente pacienţilor supuşi acestui risc, mai ales celor care au suferit un atac de cord. Cu toate acestea, unii oameni nu merg la doctor, iar alţii nu se pot obşnui cu un regim ce combină mai multe medicamente. În ţările cu venit mediu, precum India şi Brazilia, bolile cardiovasculare se înmulţesc constant pe măsură ce aceste state împământenesc obiceiurile occidentale. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 17 milioane de oameni din întreaga lume mor de pe urma atacurilor de cord şi a celor cerebrale, 80% dintre decese având loc doar în ţările în curs de dezvoltare. Entuziaştii cred însă că tableta Red Heart, administrată zilnic, ar putea reduce morţile cu 50% la costul de doar un dolar pe lună.
Tags: pastila minune  prelungire  viata  
4794 vizite
Distribuie pe