Locale Altele
Vineri, 26 Iulie 2024
Vin, 26 Iul 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O specie de furnici a renunţat complet la masculi
Cotidianul  - Luni, 20 Aprilie 2009
Furnicile Mycocepurus smithii constituie prima specie de care se ştie până acum care a renunţat la exemplarele masculine. Exclusiv feminină, această specie se reproduce asexual, prin “clonarea” reginei.
 
Cercetătorii spun că fenomenul aduce şi câteva beneficii pentru exemplarele speciei: elimină stresul de a căuta un partener şi aduce pacea în colonie.
 
Dezavantajul evoluţionar, pe de altă parte, este acela că generează mult mai încet diversitatea genetică, încetinind, în mod implicit, evoluţia acestei specii.
 
Ei au fost atraşi prima dată la această specie de aptitudinile furnicilor de a cultiva mai multe tipuri de ciuperci pentru hrană.

O analiză mai atentă, însă, le-a atras atenţia asupra sexului.
 
Echipa de cercetători, condusă de Anna Himler de la Universitatea Texas din Austin, a făcut o serie de teste, monitorizând chiar coloniile de furnici din Panama până în Argentina, pentru a examina sistemul de reproducere al reginei şi clonele acesteia.
Tags: furnica  masculi  renuntare  
4754 vizite
Distribuie pe