Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lista alimentelor aparent sănătoase, dar în realitate nocive
Gândul  - Joi, 20 Ianuarie 2011

Din dorinţa de a avea un regim zilnic cât mai sărac în grăsimi şi kilocalorii suntem tentaţi să alegem alimentele pe eticheta cărora scrie: 0% grăsimi, 0% zahăr, 100% natural, 0% adaos de conservanţi.

Medicii nutriţionişti recomandă să nu ne lăsăm înşelaţi de aceste precizări, deoarece astfel de produse au un conţinut ridicat de kilocalorii, potrivit site-ului The Huffington Post.

Experţii precizează că zilnic mâncăm diferite produse care au un conţinut caloric ridicat, ori conţin aditivi alimentari, coloranţi sau zaharuri periculoase pentru sănătate.

Iaurturile dieteticecare au 0% grăsimi, dar în realitate au un aport caloric de 80 de kilocalorii la suta de grame. Specialiştii în nutriţie precizează că un iaurt gras conţine 100 de kilocalorii la suta de grame. Astfel, se recomandă evitarea iaurturilor dietetice care conţin fructe, datorită conţinutului ridicat de zahăr şi fructoză.

"Un iaurt ajunge să aibă acelaşi conţinut caloric ca o îngheţată, iar acest lucru se întâmplă din cauza zahărului", spune dr. Bilic. Mai mult, pentru a evita capcanele unui produs "light", medicii spun că trebuie să citim cu atenţie eticheta alimentelor. Astfel, conţinutul de glucide trebuie să fie de 0-2 grame/100 grame sau miligrame în produs. Aceeaşi cantitate trebuie să se regăsească şi la conţinutul de lipide. De asemenea, niciun astfel de produs nu trebuie să conţină zahăr. "Acesta va fi înlocuit cu un îndulcitor sintetic precum aspartam, acesulfatan K, zaharină sau ciclamat de sodiu. Înlocuirea zahărului cu fructoză nu modifică substanţial zahărul din fructe, care are o absorbţie mult mai lentă decât zaharoza din sfecla de zahăr", completează nutriţionistul.

Sosurile şi conservele: "Există în comerţ sosuri pentru salate şi maioneză în care uleiul este înlocuit cu albuş de ou. Ele pot fi consumate fără reţineri deoarece valoarea calorică este nesemnificativă. În cazul conservelor de peşte, evitaţi variantele cu sos tomat sau ulei de măsline. Alegeţi numai produsele în suc propriu, adică apă sau sare. O singură lingură de ulei are 50 de calorii", spune dr. Mihaela Bilic.

Cerealele de la micul dejun sunt contraindicate dacă conţin glazură de ciocolată, miere sau adaos de zahăr pe lângă fructele uscate. Nutriţioniştii recomandă persoanelor care obişnuiesc să mănânce cereale la prima masă a zilei să le aleagă pe cele integrale, deoarece acestea sunt săţioase. O altă alegere sănătoasă o pot reprezenta fulgii de ovăz care asigură până la 20% din necesarul zilnic de energie. Fulgii de ovăz dau rapid senzaţia de saţietate, iar prin conţinutul ridicat de vitamine şi minerale sunt un bun tonic al sistemului nervos. O sută de grame de fulgi de ovăz integrali conţin 375 kilocalorii, 11 grame proteine, 9 grame grăsimi de bună calitate, 66 grame carbohidraţi şi 3,5 grame fibre.

Piaţa alimentară este invadată de tot felul de chipsuri pe eticheta cărora scrie că "0% conservanţi, 100% natural". Medicii nutriţionişti atrag atenţia că aceste alimente au un conţinut ridicat de sare, dincolo de conţinutul ridicat de kilocalorii.

Dulciurile "diet" nu sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească sau să îşi menţină silueta, deoarece acestea îngraşă. Potrivit nutriţioniştilor, aceste alimente reprezintă capcana în care cad majoritatea celor care nu vor să renunţe la prăjituri. "Această categorie de alimente este creată special pentru persoanele bolnave de diabet, al căror organism nu are capacitatea de a metaboliza zahărul", explică medicul Mihaela Bilic.

6356 vizite
Distribuie pe