Locale Altele
Luni, 29 Aprilie 2024
Luni, 29 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Femeile percep durerile emoţional, în timp ce bărbaţii le analizează cu luciditate
Gândul  - Marti, 9 Septembrie 2008

Psihologii susţin că femeile suportă mai bine durerile decât bărbaţii pentru că acestea se confruntă, de-a lungul vieţii, cu suferinţe mult mai intense şi pe o perioadă de timp mai lungă.
 
“Femeile trec mai frecvent, de-a lungul vieţii, prin episoade de durere fizică. Acestea încearcă să se obişnuiască cu senzaţia de disconfort prin simplu fapt că îşi impun să treacă peste senzaţia de durere. Cele mai multe teorii care au încercat să explice aceste diferenţe se bazează pe diferenţele genetice şi hormonale dintre cele două sexe, dar nici factorii sociali şi psihologici nu pot fi neglijaţi”, afirmă psihologul Mirela Zivari. De asemenea, specialistul mai precizează că bărbaţii şi femeile aleg strategii diferite în combaterea durerii.

Astfel, femeile se concentrează pe aspectele emoţionale ale durerii, în timp ce bărbaţii se concentrează strict pe aspectele fizice. “Femeile, concentrându-se pe aspectele emoţionale, resimt durerea în mod mult mai acut, probabil pentru că emoţiile asociate durerii sunt negative”, precizează Mirela Zivari. În urma studiilor realizate prin scanarea creierului, pentru a se observa reacţia la stimulii care provoacă durerea, s-a constatat faptul că există zone comune la ambele sexe. Astfel, în creierul de sex feminin s-a observat o activitate mai intensă în centrii bazaţi pe emoţii.

La bărbaţi s-a observat o activitate mai intensă în regiunile cognitive sau în centrii de analiză. Totodată, specialiştii afirmă că femeile au mai mulţi receptori pentru durere. Astfel, s-a constatat că femeile au aproximativ 34 de terminaţii nervoase pe centimetrul pătrat, pe faţă, în timp ce bărbaţii au în jur de 17 terminaţii nervoase. Mai mult, femeile au o capacitate mult mai ridicată de a percepe sunetele puternice decât bărbaţii.

Durerile copilăriei creează starea de imunitate scăzută la adult

Specialiştii susţin că expunerea la durere din copilărie creează adultului o stare de sensibilitate în faţa durerii. “Băieţeii care se lovesc sau cad sunt învăţaţi de părinţi să îşi păstreze numai pentru ei sentimentul de durere şi să îşi înfrunte plânsul. Expunerea la durere fizică determină o sensibilitate crescută la factorii externi, iar astfel bărbaţii resimt durerea mult mai intensă comparativ cu femeile. De cealaltă parte sunt fetiţele, care, prin faptul că sunt încurajate să plângă din orice, devin nişte femei imune la durere”, afirmă psihologul Mugur Ciumăgeanu.

Psihologii consideră că singurii vinovaţi pentru intensitatea pe care o simt bărbaţii sunt părinţii acestora, pentru că, prin dorinţa de călire, nu fac nimic altceva decât să creeze o stare de intoleranţă asupra durerii. “Fiecare persoană reacţionează diferit în faţa durerii, iar acest mod este influenţat de doi factori primordiali, şi anume factorii culturali şi cei fiziologici. Cei culturali se referă la felul în care copiii sunt învăţaţi să accepte şi să suporte durerea. Factorii fiziologici se referă la durerile la care sunt supuse femeile de-a lungul vieţii, iar cel mai bun exemplu este cel al naşterii. În acest moment cei mai mulţi bărbaţi, care asistă la venirea pe lume a copilului, au stări de leşin numai la vederea efortului depus de către parteneră”, susţine psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Tags: lacrima  femei  durere  
2790 vizite
Distribuie pe